7 Výhod a použití ricinového oleje

Ricinový olej je víceúčelový rostlinný olej, který lidé používají tisíce let.
Je vyroben extrakcí oleje ze semen rostliny Ricinus communis.
Tato semena, známá jako ricínová zrna, obsahují toxický enzym zvaný ricin. Proces ohřevu, který ricinový olej prochází, ho však deaktivuje, což umožňuje bezpečné používání oleje.
Ricinový olej má řadu léčebných, průmyslových a farmaceutických použití.
Běžně se používá jako přísada v potravinách, lécích a výrobcích pro péči o pleť, jakož i jako součást průmyslového maziva a bionafty.
Ve starověkém Egyptě byl ricinový olej spalován jako palivo v lampách, používán jako přírodní lék k léčbě onemocnění, jako je podráždění očí a dokonce i těhotným ženám k stimulaci práce (1Trusted Source).
Dnes, ricinový olej zůstává populární přírodní léčba pro běžné podmínky, jako je zácpa a kožní onemocnění a je běžně používán v přírodních kosmetických výrobků.

Zde je 7 výhod a použití ricinového oleje.

1. Silný projímač

Snad jeden z nejznámějších léčebných použití ricinového oleje je jako přírodní projímadlo.
Je klasifikován jako stimulační projímadlo, což znamená, že zvyšuje pohyb svalů, které vytlačují materiál skrz střeva, a pomáhá tak vyčistit střeva. Stimulační laxativa působí rychle a běžně se užívají ke zmírnění dočasné zácpy.

Když je ricinový olej konzumován ústy, rozpadá se v tenkém střevě, uvolňuje kyselinu ricinolejovou, hlavní mastnou kyselinu v ricinovém oleji. Kyselina ricinolejová je pak absorbována střevem, což stimuluje silný projímavý účinek.
Ve skutečnosti několik studií ukázalo, že ricinový olej může zmírnit zácpu.

Jedna studie například zjistila, že když starší lidé užívali ricinový olej, prožili snížené příznaky zácpy, včetně menšího namáhání během defekace a nižších hlášených pocitů neúplných pohybů střev (3Trusted Source).
Zatímco ricinový olej je považován za bezpečný v malých dávkách, větší množství může způsobit křeče v břiše, nevolnost, zvracení a průjem.

Ačkoli to může být používáno zmírnit občas zácpu, ricinový olej není doporučován jako léčba pro dlouhodobé problémy.

2. Přírodní hydratační krém

Ricinový olej je bohatý na kyselinu ricinolejovou, mononenasycenou mastnou kyselinu.
Tyto typy tuků působí jako zvlhčovadla a mohou být použity pro zvlhčení pokožky.
Zvlhčovadla udržují vlhkost tím, že zabraňují ztrátám vody přes vnější vrstvu kůže.

Ricinový olej je často používán v kosmetice na podporu hydratace a často přidáván do produktů, jako jsou pleťové vody, make-up a čisticí prostředky. Můžete také použít tento bohatý olej na vlastní pěst jako přirozenou alternativu ke skladům zvlhčovačů a krémů.

Mnoho populárních hydratačních přípravků, které se nacházejí v obchodech, obsahuje potenciálně škodlivé složky, jako jsou konzervační látky, parfémy a barviva, které mohou dráždit pokožku a poškodit celkové zdraví.

Výměna těchto produktů za ricinový olej může pomoci snížit expozici těmto přísadám. Navíc, ricinový olej je levný a může být použit na obličej a tělo.

Ricinový olej je tlustý, takže je často míchán s jinými oleji, které jsou šetrné k pokožce, jako je mandlový, olivový a kokosový olej, aby se stal hydratačním hydratačním krémem. Ačkoli použití ricinový olej na kůži je považován za bezpečný pro většinu, může způsobit alergickou reakci u některých lidí.

3. Podporuje hojení ran

Aplikace ricinového oleje na rány vytváří vlhké prostředí, které podporuje hojení a zabraňuje vysychání ran.
Ricinový olej stimuluje růst tkání tak, že mezi ranou a prostředím může vzniknout bariéra, což snižuje riziko infekce. Snižuje také suchost a zrohovatění, hromadění odumřelých kožních buněk, které mohou oddálit hojení ran.

Studie zjistily, že masti, které obsahují ricinový olej, mohou být zvláště užitečné při hojení vředů, což je typ rány, který se vyvíjí z dlouhodobého tlaku na kůži.
Jedna studie se zabývala účinky hojení rány mastem obsahujícím ricinový olej v 861 rezidentech s pečovatelskými vředy.

Ti, jejichž rány byly ošetřeny ricinovým olejem, zaznamenaly vyšší rychlosti hojení a kratší doby hojení než léčení jinými metodami.

4. Působivé protizánětlivé účinky

Kyselina ricinolejová, hlavní mastná kyselina nalezená v ricinovém oleji, má působivé protizánětlivé vlastnosti. Studie ukázaly, že když se ricinový olej aplikuje topicky, snižuje zánět a zmírňuje bolest.

Bolesti snižující a protizánětlivé vlastnosti ricinového oleje mohou být zvláště užitečné pro ty, kteří mají zánětlivé onemocnění, jako je revmatoidní artritida nebo lupénka. Studie na zvířatech a zkumavkách prokázaly, že kyselina ricinolejová snižuje bolest a otoky.
Jedna studie prokázala, že léčba gelem obsahujícím kyselinu ricinolejovou vedla k významnému snížení bolesti a zánětu při aplikaci na kůži ve srovnání s jinými léčebnými metodami.

Složka testovací zkumavky ze stejné studie ukázala, že kyselina ricinolejová pomohla snížit zánět způsobený lidskými buňkami revmatoidní artritidy více než jiná léčba. Kromě potenciálu ricinového oleje snižovat zánět může díky hydratačním vlastnostem napomoci zmírnit suchou, podrážděnou pokožku u pacientů s lupénkou.
I když jsou tyto výsledky slibné, je zapotřebí více studií na lidech, aby se určily účinky ricinového oleje na zánětlivé stavy.


5. Snižuje akné

Akné je stav kůže, který může způsobit černé tečky, hnis-naplněné pupínky a velké, bolestivé hrboly na obličej a tělo. Je to nejčastější u dospívajících a mladých dospělých a může negativně ovlivnit sebeúctu.
Ricinový olej má několik vlastností, které mohou pomoci snížit příznaky akné.
Zánět je považován za faktor ve vývoji a závažnosti akné, takže použití ricinového oleje na kůži může pomoci snížit symptomy související se zánětem.
Akné je také spojováno s nerovnováhou určitých typů bakterií, které se normálně nacházejí na kůži, včetně Staphylococcus aureus.

Ricinový olej má antimikrobiální vlastnosti, které mohou pomoci v boji proti přerůstání bakterií při aplikaci na kůži. Jedna studie z testovacích zkumavek zjistila, že extrakt ricinového oleje vykazoval značnou antibakteriální sílu, což inhibuje růst několika bakterií, včetně Staphylococcus aureus. Ricinový olej je také přírodní hydratační krém, takže může pomoci uklidnit zanícenou a podrážděnou pokožku typickou.


6. Bojuje s houbou

Candida albicans je typ houby, který běžně způsobuje zubní problémy, jako je přemnožování plaků, infekce dásní a infekce kořenových kanálků. Ricinový olej má antifungální vlastnosti a může pomoci bojovat proti Candida, udržovat ústa zdravá.

Jedna studie zkumavky zjistila, že ricinový olej odstranil Candida albicans z kontaminovaných lidských kořenů zubů (16Trusted Source).
Ricinový olej může také pomoci léčit stomatitidu související s chrupem, což je bolestivý stav, o němž se předpokládá, že je způsoben nadměrným růstem Candida. To je běžný problém u starších lidí, kteří nosí protézy.

Studie u 30 starších lidí se stomatitidou spojenou s chrupem ukázala, že léčba ricinovým olejem vedla ke zlepšení klinických příznaků stomatitidy, včetně zánětu. Další studie zjistila, že kartáčování a namáčení zubních protéz v roztoku obsahujícím ricinový olej vedlo k významnému snížení Candidy u starších lidí, kteří nosili protézy.

7. Udržuje vaše vlasy a pokožku hlavy zdravé

Mnoho lidí používá ricinový olej jako přírodní vlasový kondicionér.
Suché nebo poškozené vlasy mohou těžit zejména z intenzivního hydratačního přípravku, jako je ricinový olej.
Aplikace tuků, jako je ricinový olej, na vlasy pravidelně pomáhá mazat vlasový hřídel, zvyšuje pružnost a snižuje pravděpodobnost zlomení.

Ricinový olej může být přínosem pro ty, kteří zažijí lupy, běžný stav pokožky hlavy charakterizovaný suchou, šupinatou kůží na hlavě.
Ačkoli tam je mnoho různých příčin lupů, to bylo spojené se seboroickou dermatitidou, zánětlivý stav kůže, který způsobí červené, šupinaté skvrny na pokožce hlavy.
Vzhledem ke schopnosti ricinového oleje snížit zánět může být účinnou léčbou lupů způsobených seboroickou dermatitidou.

Navíc, použití ricinového oleje na pokožku hlavy pomůže zvlhčit suchou, podrážděnou pokožku a může pomoci snížit odlupování.